Nuorisoseurojen Vuoden teatteriteko -palkinto meni rajoja ylittävälle yhteistyölle

Suomen Nuorisoseurojen Vuoden teatteriteko -palkinto jaetaan tänä vuonna Suomenniemen, Pertunmaan ja Ristiinan Nuorisoseuroille yhteistyölle. Kolmen eteläsavolaisen nuorisoseuran yhteisvoimin toteuttama kesäteatteriesitys Tukkijoella rikkoi monella tapaa raja-aitoja. Palkinnon luovutti Suomen Nuorisoseurojen teatterin toimialajohtaja Pasi Saarinen Saimaan Nuorisoseurojen foorumissa lauantaina 27.1.2018. 

Yhteistyössä on voimaa 

Yhteisöllisyys on yksi Nuorisoseurojen arvoista ja se näkyi loistavasti kolmen seuran yhteistyössä. Ohjaaja Aleksi Lavaste aloitti näytelmäprojektin yhteisillä koulutusviikonlopuilla eri paikkakunnilla. Harjoituksia pidettiin useammassa paikassa.  Osallistujien ikähaitari ulottui lapsista eläkeläisiin. Osallistujat saivat paljon uusia kokemuksia: esimerkiksi sisätiloihin tottuneet Pertunmaan ja Suomenniemen nuorisoseuralaiset saivat kokea kesäteatterinäyttämön.  

 ”Halusimme palkita siitä, että nämä kolme seuraa tekivät näin valtavan hienon yhteisponnistuksen. Tämä olisi myös sellaisena kannustuksena myös muille Nuorisoseuroille”, kommentoi Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtajat Ragni Reichardt valintaa. 

 Yksittäisten näyttelijöiden tai muiden tekijöiden liikkuminen ryhmästä tai seurasta toiseen on yleistynyt, mutta tämänlaajuista yhteistyötä ei kentällä ole vielä nähty. Seurat ovat jatkaneet yhteistyötä näytelmäprojektin jälkeenkin.  Esimerkiksi Ristiinan Nuorisoseurasta löytyvä näytelmien käsikirjoittaja kirjoittaa nyt uutta näytelmää Pertunmaan Nuorisoseuralle. Suomenniemen Nuorisoseuran talo on tarjonnut tilat talottoman Ristiinan Nuorisoseuran pukuvarastolle ja  lasten ja nuorten teatterileirille. Yhteistyössä on tosiaankin voimaa! 

 

Perinteistä fressillä otteella 

Ohjaaja Aleksi Valaste. Kuva: Niko Takala.

Vaikka palkinnon pääasialliseksi luovutusperusteeksi valittiin yhteistyö, oli itse esityskin palkinnon arvoinen. Tukkijoella on Suomen kaikkien aikojen suosituin näytelmä, joka sai ensi-iltansa vuonna 1899. Perinteinen näytelmä sopi hyvin Suomen satavuotiseen juhlavuoteen. Esitykseen saatiin ammattilaisen ohjauksessa kuitenkin tuore toteutus, ja kolmen seuran näyttelijöissä riitti laulu- ja tanssivoimaa.    

 

Vuoden teatteriteko 

Suomen Nuorisoseurat jakaa vuosittain Vuoden teatteriteko -palkinnon. Vuoden teatteriteko voi olla yksittäinen esitys, teatteriseura, pitkäjänteinen prosessi tai vaikka uuden toimintaryhmän luominen. Vuodesta 1948 alkaen jaetun tunnustuksen saajan teatteria pääsee vuodeksi koristamaan pronssinen Esko-patsas. Kiertopalkinto on taustaltaan Aleksis Kiven Nummisuutareiden Eskon kuvitteellinen näköispatsas. Pronssisen patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio.